Având un profil multidisciplinar, Institutul „Gh. Zane” desfășoară cercetări fundamentale în domeniul științelor economice (macroecomomie, microeconomie, economie rurală) și al științelor sociale și umaniste (filosofie și științe politice, psihologie și științele educației, sociologie și științe juridice, antropologie digitală și teoria critică a fotografiei). Printre temele sale prioritare de cercetare se numără capitalul uman, conservarea mediului şi a biodiversităţii, educația și politicile educaționale, dezvoltarea și agricultura durabilă, dezvoltarea personală, ecosistemele și tehnologiile digitale, euroregiunile și zonele transfrontaliere, migrația, piața muncii, rolurile și identitățile de gen, sănătatea și politicile de sănătate, sistemele economice europene, sistemul de drept, societatea cunoașterii și societatea informațională, teoriile, procesele și fenomenele politice, turismul și – nu în ultimul rând – valorile morale, juridice, sociale, politice și economice (precum democrația, dreptatea, eficiența, egalitatea, libertatea, rezonabilitatea, solidaritatea, stabilitatea sau statul de drept). Cele mai multe dintre aceste teme sunt investigate atât în dimensiunea lor regională/europeană, internațională sau globală, cât și – mai ales – din perspectiva circumstanțelor și a obiectivelor de dezvoltare culturală, economică, politică și socială specifice societății românești.
În cadrul institutului activează 28 de cercetători, organizați, în funcție de ariile de specializare și interese academice, în 6 colective:
Dincolo de programele și proiectele de cercetare – bugetare sau extrabugetare – derulate și studiile, volumele ori rapoartele publicate în cadrul acestora, Institutul organizează sau participă la organizarea unor manifestări academice cu tradiție, precum:
Sub egida sa sunt publicate, în regim de acces liber, două reviste internaționale cu profil filosofic:
Institutul are o experiență bogată și în activitatea de sprijin al cercetării. El a implementat cu succes 3 proiecte POSDRU consacrate înlesnirii performanței și a echității de gen în cercetarea doctorală și post-doctorală din țara noastră:
Printre proiectele extrabugetare de cercetare derulate de institut se numără următoarele:
Având un profil multidisciplinar, Institutul „Gh. Zane”, al Academiei Române, Filiala Iași desfășoară cercetări fundamentale și aplicate în domeniul științelor economice și al științelor sociale și umaniste.